maandag 1 oktober 2012

time flies..

Alweer een maand is voorbij van de stage periode en de tijd vliegt voorbij. Ik zou willen dat ik de tijd langzamer kon laten gaan... Want ik ben erg blij met deze periode. Het is de periode dat ik eindelijk kan doen wat ik altijd al had willen doen. Te illustreren voor de richting waar mijn hart het meest ligt; verhalend illusteren.
Het klinkt misschien een beetje naar, maar de kunstacademie heeft me veel kanten van het illustreren laten zien, maar zelden in de richting waar ik het meest voor voel.  Daarom had ik het hard nodig... Deze periode waarin ik meer word losgelaten. Het is alsof ik mezelf als illustrator herontdek. Een dovend vuur dat langzaamaan weer aanwakkert. Ik weet weer beter waarom ik al jaren geleden voor dit vak koos. De plezier in het illustreren is weer meer aan het terugkomen en daar ben ik maar al te blij mee.

Het is me altijd al verteld en ik ondervind het nog steeds.... Freelancen is niet makkelijk! Het is niet makkelijk in velen opzichten. Ik merk dat je erg gedisciplineerd moet zijn. Je moet een doorzetter zijn, je moet jezelf continue blijven pushen om te blijven mailen en te acquiseren. En bovenal; je moet in je eigen kunsten geloven.
Dat is iets dat ik wel lastig vind.Ik merk dat onzekerheid me vaak in de weg staat. Onzekerheid zuigt veel energie en tijd op. Door onzekerheid werk ik soms oneindig aan iets. En het werkt ook op een beklemmende manier. Ik ben al jaren onzeker...en doordat ik onzeker ben over m'n werk vraag ik vaak het uiterste van mezelf. Maar ik denk dat het freelancen me uiteindelijk meer zekerheid zal geven omdat ik eigen knopen doorhak en eigen keuzes maak.

Maar ik ben blij dat ik me nu kan voorbereiden op de periode  na de kunstacademie.  Ik leer erg veel van de freelance periode en de schaduwopdrachten die ik maak. Het is interessant om te ervaren hoe het is om te freelancen. Ik ben altijd bang geweest om in een zwart gat te vallen na de kunstacademie. Het is een bekend fenomeen. Veel pas- afstudeerders krijgen hiermee te maken. En dan is het vallen of opstaan. Opgeven of doorzetten. 
Ik zie deze periode daarom ook een beetje als een test voor mezelf. Hoe ga ik om met bepaalde problemen die ik als freelancer tegenkom?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten